medlem siden 19. april, 2013
Læs uddrag af historien om Bagenkop-fisker Egon Nielsen, hvis hele liv bortset fra halvandet år i Odense som soldat, har udspillet sig i den lille fiskerby, på havnen og på det hav, hans far druknede i, da Egon var 11 år. En af de skæbnefortællinger vi folder ud i bogen om Langeland. En fotobog med fortællinger, der bliver udgivet i 2014 efterfulgt af en fotoudstilling.
Båden rumler og klokken er 07.10, da Egon Nielsen hæver trawlskovlene i et langt, sejt træk. Det store net løsnes og spætterne glider fra hinanden i et glinsende nu. En torsk spræller i dynget af fisk, gisper lydløst og møver sig frem. Fiskene ryger ind og ud af de store hænder. Klaskes på målebrætter af træ og finder deres standmæssige plads i to orange vaskebaljer til henholdvis de store og de mellemstore fisk. De små ryger med en sikker håndbevægelse over rælingen, hvor mågerne holder sig til. Egon Nielsen og hans ven, Hans-Erik arbejder som på en fabrik. Som ved hænderne, før synet når øjenene, hvilken fisk der skal på gulvet i det rindende vand og i hvilke kar. Da karret på dækket er tømt, og fangsten er gjort op, er Egon Nielsen tilfreds.
”300 kg spætter, to kg ising og en enkelt torsk, det er da godt nok,” siger han og smiler et lettelsens smil.
Sidst de var ude, var nettet tomt.”Som fisker er du enten helt oppe at flyve, fordi du har haft en god fangst eller helt nede at dykke, fordi du intet får i nettet. Det kan virkelig vende,” siger Egon mens madpakkerne findes frem. Det er Hans-Eriks kone, der har smurt dem. Rødspættefileter på rugbrød. Chokolader i farvet papir til dessert.
”Du kan godt have en fornemmelse for fangst, men det er ikke noget, du kan regne med,” funderer Egon Nielsen, mens han gumler på førersædet.
Dialekten er bagenkopsk, hvor en torsk udtales ”tø'sk” og Bagenkop bliver til ”Barn'kop”.
”Jeg tror ikke, man kan fiske uden at tro,” siger han så og tager sig til halsen, hvor guldkæden med symbolerne for tro, håb og kærlighed hænger.
En gave fra Karen Margrethe og børnene til Egon Nielsens halvtredsårige fødselsdag.
”Håbet for mig er at mine børn vil styre uden om ulykker og få en uddannelse, kærligheden er til dem derhjemme, og tro er ham vi takker for at vi kommer i land igen,” siger Egon Nielsen på sin umiddelbare facon og med en viden om, at det sidste ikke altid er tilfældet.
Det var om morgenen den 15. april 1958, en dag hvor solen stod som den gør nu over de græssende vilde heste på skråningerne. Den 11-årige Egon og hans fem søskende lå og sov i det kammer, de delte, da bedstefaderen, der var havnefoged i byen, vækkede dem. Manden med den lange frakke og havnefogedkasket bar på en tung nyhed: Hans søn, Egons far, var druknet, blot 40 år gammel.
”Hans ben var blevet viklet ind i trawlet, da de var ved at sætte det ud, og han var røget med over,” siger Egon.
Hans store ansigt folder sig sammen i et dystert udtryk.
”Min mor skreg jo, og det gjorde min bedstefar også, så det var noget voldsomt.”De andre på båden havde trawlet efter faderen, men ikke fundet ham. To timer senere havde en anden båd fået ham i nettet, og Egon husker, at de kom og sagde, ”at de havde hittet ham”.
”Jeg troede jo, det betød, han var i live,” siger Egon, hvis hjerte sank til bunds, da fire mænd kom bærende med hans far på en dør. Viklet ind i et sejl op til hans blålige ansigt.
”De lagde ham på stuegulvet, og der blev han liggende, til han blev begravet fire-fem dage efter.”Tiden derefter blev tavs. Man talte ikke om det der var sket. Forsøgte børnene at nævne ulykken, stak moderen i et hyl, husker Egon. Økonomisk forandrede tiderne sig dog til det bedre.
”Der var blevet lavet en indsamling i byen, og vi fik udbetalt månedlige forsikringspenge af sognefogeden, der agerede værge for os,” siger Egon, der har tjent sine egne penge, siden han var 10 år.
”Jeg gik ned og hjalp med at losse bådene.”
Et hårdt arbejde, der senere skulle sætte sig som slidgigt. Men også et stort ansvar for en 11-årig dreng.
”Min storebror var flyttet over til min farmor, og mine to ældre søskende var piger, så det blev mig, der skulle være den voksne mand i huset,” siger Egon.
Luge ukrudt, sætte kartofler, passe de andre børn og passe sit arbejde på havnen. Noget hans mor slog og truede ham til at gøre.
”Hun var kun 34 år, da hun blev alene med seks børn, og dengang var det udelukket at finde en anden mand, så det forklarer det jo,” siger han, men har alligevel haft det som sit fremmeste fortsæt i livet, at sådan skulle hans egne børn aldrig have det.Og det har de heller ikke haft. Egon Nielsen har nok været meget på havet, men Karen Margrethe har været tilsvarende meget derhjemme.
”Jeg har spurgt pigerne efterfølgende om de har manglet deres far,” siger Egon Nielsen, ” men de siger, at det gjorde de ikke, for de vidste hvor jeg var, og de kunne altid ringe.”
Telefonen var opfundet, også på det store skib ”La Mer”.