Den tyske besættelse under Anden Verdenskrig har dannet grundlag for mange både nationale og individuelle fortællinger om modstandsfolk, helte og ofre. I MIT MØRKE bliver en anderledes fortælling fra krigstiden udforsket.
Five Feet Tall søger hjælp til at få finansieret undervisningsmateriale til forestillingen MIT MØRKE, som spillede på Bådteatret i Nyhavn, København, d.9.september - 3.oktober 2015. Forestillingen er nu på turné rundt i landet. For turnéoversigt se www.fivefeettall.dk
MIT MØRKE er skrevet af dramatiker Simone Isabel Nørgaard og er baseret på biografien ”Sygeplejerske i det Tredje Rige” af forfatter og filosof Peter Tudvad. Det er en historie, som Ebba i en alder af 83 år og kort før sin død, delte med forfatteren.
På den anden side af fronten
Stærkt opfordret af sin nazistiske far meldte Ebba sig som 16-årig ind i det danske nazistparti og rejste til Tyskland for at tjene som sygeplejerske i Tysk Røde Kors. Få hundrede meter fra Hitlers førerbunker plejede hun sårede tyske soldater på et nødlazaret frem til kriges bitre og blodige ende.
Vi følger Ebba i hendes år som sygeplejerske i det Tredje Rige, hendes voldelige tilfangetagelse af Russerne, internering i Moskva og hjemkomsten til Danmark i 1945, der også blev et opgør med alt det, som drev hende i armene på et af historiens mest forbryderiske regimer.
I MIT MØRKE bliver Ebba konfronteret med minderne fra sin ungdom i nazismens højborg.
Minder, hun har holdt skjult i et halvt hundrede år. Det er en fortælling om vold og idealisme, had og kærlighed, om fortrængning – og om hvordan sandheden føles mange år senere.
Forestillingen dramatiseres af Simone Isabel Nørgaard.
Medvirkende: Lykke Sand Michelsen og Bodil Sangill
Instruktør: Pia Rosenbaum
MIT MØRKE i undervisningen
Generationen der har oplevet Anden Verdenskrig svinder ind og det er derfor vigtigt og aktuelt at få den overleveret som øjenvidne beretninger, hvilket historien om Ebba gør muligt.
Anden Verdenskrig er så stor en del af vores Danmarkshistorie og den måde, vi ser os selv som nation, at det er vigtigt at få yngre generationer til at reflektere og tage stilling.
Man skal kende fortiden for at forstå nutiden.
Derfor vil det også være relevant at drage paralleller til de krige, der foregår i dag.
Vi vil udarbejde et omfattende undervisningsmateriale, som kan benyttes i fagene dansk, historie, samfundsfag, psykologi og tysk. Forestillingen vil egne sig til 7.klasse og op efter. Undervisningsmaterialet vil variere i sværhedsgrad alt efter om det er til folkeskoleelever eller gymnasieelever.