Støt tilblivelsen af den enestående bog om Valby Vænge, et lille lokalsamfund, som er et Danmarkshistorisk mikrokosmos af det tyvende århundrede, først med arbejderbevægelse, sultne børneflokke, vareknaphed, og nyttehaver. Senere fra tresserne og frem med velstand og politiske debatter i de blomstrende baghaver.
I 2017 fejrer Grundejerforeningen Valby Vænge 100 års jubilæum. Valby Vænge blev bygget i 1917 og selvom Danmark ikke deltog i Første Verdenskrig var landet ramt af alvorlig bolignød bl.a. som følge af stærkt forhøjede priser på materialer og samtidig flokkedes folk fra landet til byen for at arbejde i de voksende industrier. Det stigende antal husvilde og alvorlige sundhedsproblemer i arbejderbefolkningen gjorde, at det i 1916 af kommunen blev besluttet både at støtte offentligt og privat boligbyggeri.
I marts 1917 indgik Grosserer Svendsen aftale med Københavns kommune om, med J. L. Meulengarcht som arkitekt, at lynhurtigt opføre en ‘haveby' bestående af 120 småhuse på grunden ved Vigerslev Gasværk, ved at genbruge de røde og gule formsten fra den nedrevne Anden Hovedbanegård som lå der, hvor Vesterport Station er nu. Denne ‘havebys’ småhuse blev betegnet som “det bedste lille Hus” og var inspireret af datidens Landsforeningen for Bedre Byggeskik, hvis mål var - i denne ‘anden industrielle revolution’ - at hindre på den ene side opførelse af grimme og billige barakker til arbejderbefolkningen og på den anden side få bugt med den "udenlandske" og overpyntede udanske stil, som mange nyklassisistiske arkitekter i datiden lod sig inspirere af. Genbrug og enkelthed blev nøgleord og i dag efter 100 år er stenene således mere end 150 år gamle.
Valby Vænges ‘haveby’ fremstår i dag - som dengang - som en unik perle hvor bygningsmasse og byrummets grønne præg spiller fantastisk sammen og hvor husene er yderst eftertragtede. Enkeltheden i den ‘bedre byggeskik’ gør kvarteret tidløst og husene vil ganske givet stå mindst 100 år endnu. For at markere 100 år med “det bedste lille hus” ønsker vi at skabe et kunstværk som et varigt minde der binder tilbage til oprindelsen i murstenene fra banegården og peger frem mod de fremtidige år med hus, have, ‘hul i hækken’ og sammenhold.
Den farveillustrerede bog "Tvillingehuse af banegårdens sten" på 200 sider udkommer i august i år og bliver til ved hjælp af en lokal journalist, to lokale historikere, en fotograf og en lokal grafiker.
Bogen bliver til ved hjælp af frivillige kræfter fra lokale entusiaster, der lægger al deres kærlighed i tilblivelsen, men vi mangler penge til tryk, copyrights og promovering.