Om projektet
Der var engang… og for enden af den gang, var der nogen, der udgav en CD med nogle af H. C. Andersens bedste digte lavet til sange.
Jeg har sat mig for at lave en CD, hvor jeg formidler nogle af H. C. Andersens bedste digte som sange. 10 i alt. Dertil kommer en enkelt sang om H. C. Andersen, hans liv og virke (med både tekst og musik af CM) og et bonusnummer med en engelsk version af samme sang.
Formålet er primært at udbrede kendskabet til nogle af H. C. Andersens flotte digte/vers fra den store ”skat” af knap så udbredte tekster. Sangene er i den melodiøse pop/rock-genre og vil kunne appellere til alle aldre. CD’en henvender sig således til alle musikelskere, alle HCA-elskere og til folkeskolens mellemtrin og til gymnasialt niveau, hvor man vil kunne bruge sangene i dansk litteraturundervisning.
H. C. Andersen er formentlig verdens allerstørste eventyrfortæller. Men ikke alle ved, at han også skrev et hav af digte/lyrik. Han har skrevet over 1000 af slagsen, men hans fantastiske eventyr har nok skygget lidt for lyrikken.
Ifølge filosoffen Søren Kierkegaard var HCA en større lyriker end fortæller. Det kan naturligvis diskuteres, men ingen tvivl om, at der er en stor skat af digte, som ikke er bredt nok kendt. Dem man kender bedst, er blevet kendte, fordi de blev formidlet som sange – fx ”I Danmark er jeg født”, ”Hist hvor vejen slår en bugt”, ”Barn Jesus i en krybbe lå” og ”Jylland mellem tvende have”.
De 10 digte er udvalgt i tæt sparring med lederen af HCA-centret ved Syddansk Universitet, Johan de Mylius, som også har ”berigtiget” teksten om HCA’s liv (sang 1 + 12).
Musikken der skal formidle digtene er komponeret af mig. Genren er melodiøs pop/rock.
Hvis projektet bliver en succes er der rig mulighed for at lave en opfølgnings-CD – en 2’er.
Synes du også det er et spændende projekt – og måske endda værd at støtte?
Du kan bidrag med støtte fra 125,- kr. Som tak modtager du – udover en takkehilsen – forskellige ”Tak for hjæpen” (se til højre på siden).
Hvilke digte er så med på CD’en?
Jeg har brugt meget lang tid på at tygge mig igennem de mange fantastiske digte. Ud fra et kriterium om, at jeg skulle kunne lave teksterne til gode sange, måtte jeg sortere en del fra. Derudover har jeg sorteret ud fra, i hvilken grad teksterne berørte mig. Endelig har jeg haft sparring fra Johan de Mylius, som er professor og leder af HCA-centret ved Syddansk Universitet. Han har forsket i H. C. Andersen og er blandt andet ophavsmanden til udgivelsen af HCA’s samlede digte. Efter nogle runders sortering/”filtrering” endte jeg med 60 mulige. Dem fik jeg så med stort besvær bragt ned til 19. Den sidste ”hårde” udvælgelsesproces gik ud på at komme ned på 10.
Tracklisten – altså listen over sangene på CD’en – kommer til at se sådan ud:
Tekst/Melodi: hvor intet er anført er tekst af HCA og musik/arrangement af CM:
1. H. C. Andersen (Verdens allerstørste eventyrfortæller) (CM/CM)
2. Det døende barn (1827)
3. Vejrmøllen på bakken (1830) ("Studier efter naturen II (Vort landskab her er næsten fladt)")
4. Luftånden (1831)
5. Regnvejr (1829)
6. Spillemanden (1831)
7. Hører du havets susende tone (1863) (”Havet ved Tanger (Hører du havets susende tone)”)
8. Snedronningen (1829)
9. Du skal le! (1839)
10. Konen med æggene (1836)
11. Aftendæmring (1830)
12. >>> BONUS-track: Hans Christian Andersen (The World’s Greatest Fairy-Tailor) (CM/CM) (Engelsk version af track 1)
CD: ”H. C. Andersen-sange”
12 tracks.
Track 1 er en sang om HCA’s liv (med tekst og musik af undertegnede, CM).
Track 12 er et bonus-track – engelsk version af samme (T&M: CM).
De øvrige 10 tracks er nøje udvalgte digte fra HCA’s store – men ofte oversete – produktion af digte/lyrik.
Jeg skylder stor tak til Johan de Mylius fra H. C. Andersen-centret ved Syddansk Universitet for sparring omkring valg af digte og ”berigtigelse” af teksten om H. C. Andersens liv.
CD’en udkommer på mit eget uafhængige label Ricma Music – se www.ricma.dk – hvor jeg tidligere har udgivet 4 CD’er.
Hvad går pengene til?
Støttekronerne vil kunne bidrage til finansieringen af indspilning i professionelt studie (inkl. brug af studiemusikere) samt selve produktionen af første oplag af CD’en samt omkostninger forbundet med ’promotion’-CD’er til relevante kulturinstitutioner og radiostationer samt anmeldereksemplarer til aviser, tidsskrifter, mv. I alt koster det omkring 80.000,- kr. i ”rå” investeringer. Jeg forsøger derfor også at opnå støtte fra andre kilder, ligesom jeg selv ”punger ud”, fordi jeg naturligvis tror på projektet! Og så håber jeg på både at nå – og måske overgå – det ønskede/angivne støttebeløb fra alle, der vil bidrage via crowdfunding her på Booomerang.dk
Skulle jeg være så heldig at opnå et større støttebeløb end angivet, vil hver en krone stadig blive brugt med fornuftige overvejelser i retning af netop dette projekt: fx mere finpudsning i studiet, fx på at lave en lille video (til et af numrene) og til promotion. Endelig har jeg også idéer til et opfølgningsprojekt (en 2’er), hvis denne første udgivelse bliver en (moderat) succes.
Projektet har været i støbeskeen i over et år.
Flere fonde og støtteordninger er blevet søgt, men desværre uden held.
Derfor forsøges nu denne crowdfunding-metode gennem Booomerang.dk, hvor alle – også du – kan være med til at støtte efter ”noget-for-noget”-princippet.