Bevar Atheneum!

0,00 kr. 0.00% af 300.000,00 kr.

0

crowdfunders
udløbet
Niels Erik Knudsen @1521931496

medlem siden 1. september, 2015

Om projektet

Atheneum i Nørregade lukker med udgangen af oktober 2015. Foreningen Atheneums Venner arbejder for at bevare og videreføre boghandlen som en socialøkonomisk virksomhed, der gennem kulturlitterære partnerskaber og med litteraturen som omdrejningspunkt vil sætte viden i aktion og skabe en ny social form for boghandel.

Atheneum er et sted, der stimulerer nysgerrighed og videbegærlighed. Det handler om at læse for at lære, give og dele læseoplevelser, viden og indsigt. Og vel at mærke den nyeste viden, dén, du ikke selv kan snuse dig frem til, men bogstaveligt talt falder over i boghandlens mangfoldige udbud og gennem boghandlerens kyndige vejledning. Derfor arbejder vi for at rejse startkapital til at

 • relancere Atheneum som en moderne, stærk og uafhængig fagboghandel med speciale i moderne nordisk og international litteratur.

 • drive Atheneum videre som en socialøkonomisk virksomhed, hvor overskuddet går til kulturfremmende og velgørende formål i boghandlens ånd - projekter, der skaber vidensarbejdspladser til arbejdsløse og socialt udsatte grupper gennem praktikpladser, karriere-kickstart programmer for nyuddannede universitetskandidater, seniorjobs, flexjobs og løntilskudsstillinger, etc. Vi tror på den enkeltes potentiale: i en boghandel har alle med en historie bag sig noget at bidrage med.

 • etablere et levende og dynamisk kulturhus, som sætter bøger, læring og vidensdeling på den sociale dagsorden gennem “The School of Life”-inspirerede projekter, book-talks, litteratur- og filosofisaloner, mentor-programmer og partnerskaber, som alle bidrager til vidensdeling, folkelig oplysning, personlig og intellektuel udvikling.

 • indrette en moderne, lys og enkel nordisk boghandel med et loungeområde der tilbyder kaffeservering, lytte-hjørne til lydbøger og andre digitale services - alt sammen i en afslappet atmosfære med ro til fordybelse.

 • skabe og opfostre en empatisk giver-kultur gennem et nysgerrigt læserfællesskab, som er kendetegnet af åbenhed over for nye ideer og input. Gennem åbne book-labs (workshops) og som Atheneum Ambassadør kan frivillige ildsjæle gennem foreningen Atheneums Venner være med til at forme Atheneum og sættes deres præg på aktiviteter og arrangementer i butikken. Atheneum er formet, skabt og drevet af læsere for læsere.


#hvorfor
Atheneum handler om nysgerrighed, videbegærlighed, og om at læse for at lære, give og dele læseoplevelser, viden, indsigt. For os er det en selvfølge, at en by som København fortsat skal have en boghandel med det udbud af kvalitetslitteratur, som kendetegner Atheneums profil. Et sted hvor unge, som gerne vil ind i kulturens og forskningens verden, kan gå på opdagelse og alle kan finde bøger om lige netop dét, der rører dem og aktuelle fænomener i tiden - bøger, der stimulerer søgende og tænkende mennesker, unge som gamle, i enhver henseende.

#fakta
Atheneum var i det antikke Rom lærdommens arnested. Atheneum er en boghandel, der er værd at bevare fordi den er:

 • Københavns ældste fagboghandel (1874) specialiseret i akademisk faglitteratur og sjælden udenlandsk, mellemøstlig og asiatisk litteratur.

 • et kultur-litterært samlingspunkt, hvor bøger møder læsere, læsere møder forfattere og tænkere, hvor man sætter viden i aktion og til debat og får udvidet sine horisonter.

 • kendt og beundret for sit yderst kompetente og (al-)vidende personale. Der findes få kvalificerede fagfolk som disse boghandlere!

 • stedet, hvor man får stillet sin nysgerrighed eller vakt en interesse for noget nyt. I Atheneum finder man bøger man ikke kan få andre steder.

 • en gateway til viden, en aktiv medskaber af et lokalt videns- og kulturcenter som samarbejder med andre kulturorganisationer så som Golden Days, Culture Nordic, m.fl.

 • skaber et dynamisk læserfællesskab ved at lægge hus til og arrangere forskelligartede events og aktiviteter, som fremmer tværkulturelle møder og forståelse.

 • en intellektuel inspirationskilde for personlig udvikling gennem læsning og vidensdeling

 • er mere end en forretning, mere end et job. At være boghandler/læser her er en livsindstilling, en væremåde, en livsstil!


#financiering
Det er dette rum, dette videnscenter, denne 'vibe' vi gerne vil bevare. Med et par hundrede tusinde kroner vil huslejen de første par måneder, løn til et par medarbejdere, et helt simpelt IT-system og et lille udvalg af bøger være sikret – med en million kroner kan vores drøm blive til virkelighed. Alle beløb - store som små - vil gøre en forskel, og med crowdsourcing-muligheden har du mulighed for at donere andet end penge (møbler, arbejdskraft, IT-udstyr/ekspertise mv.) - alle bidrag er med til at gøre en forskel og vil blive stærk værdsat.

Hjælp os med at sprede budskabet og samle penge ind. Det handler om bøger, viden, nærvær, fordybelse og udvikling for os alle læsere - nu og i fremtiden!

Følg os på Facebook og Instagram og læs mere om projektet på vores website: Bevar Atheneum.

Tak for din hjælp og opmærksomhed!

Med venlig hilsen
Anita, Hannah, Morten & Niels
i Atheneums Venners bestyrelse.
Uglediplom
Minimumsbeløb 50,00 Alle bidragydere modtager et uglediplom som bevis for vort læservenskab og som tak for støtten. Atheneum er skabt, drevet og støttet af læsere for læsere.
Boggave
Minimumsbeløb 100,00 Boghandleren anbefaler bogen "Karl Marx’ genfærd", en billedbog om en af vor tids mest indflydelsesrige skikkelser. I bogen følger vi Karl Marx’ genfærd gennem hans søgen på en lykkelig slutning på klassekampen. Bøgerne er venligst doneret af Forlaget Mindspace. Tusind Tak!
Boggave
Minimumsbeløb 300,00 Boghandleren anbefaler bogen ”Seksualitetens idéhistorie” af Peter Thielst, en kulturhistorisk gennemgang af menneskets forhold til seksualitet som identitetsmarkør. Thielst fører med sikker hånd læseren igennem antikkens myter frem til nutidens frigørelse. Bøgerne er venligst doneret af forfatteren selv. Tusind Tak!
Boggave
Minimumsbeløb 300,00 Boghandleren anbefaler Peter Thielsts bestseller ”Livet skal forstås baglæns” om filosoffen Søren Kirkegaards liv og livsværker, som udgør grundstenen i den moderne eksistentialisme. Der er tale om 2. udg. Fra 2004, som er rigt illustreret i farver. Udsolgt fra forlaget. Bøgerne er venligst doneret af forfatteren selv. Tusind tak!
Litterær rundvisning på Assistens kirkegård
Minimumsbeløb 500,00 Formanden for Atheneums Venner, Niels Erik, viser rundt på Assistens kirkegård på en rundvisning i litteraturens tegn. Mange af vore største litterære begavelser ligger begravet her og der knytter sig mange sjove, finurlige og spændende historier til deres gravsteder. Varighed: ca. 1 time Deltagerantal: max 20 personer
Til middag hos boghandleren
Minimumsbeløb 2.000,00 Invitér 3 af dine nærmest til en middag i det ny Atheneum og sammensæt selv menuen. Skal I sidde til højbords som hos Mrs Dalloway, står den på lindeté og Madeleinekager som hos Marcel Proust, eller står den på apple pie og (hjemmelavet) vaniljeis som i Jack Kerouacs ”On the Road”? Kun fantasien sætter grænser, når boghandleren går i køkkenet.
Vikinge hjelme
Minimumsbeløb 5.000,00 En utrolig smuk vikingehjelm i stål – en kopi af Gjermundu hjelmen (ca. år 900), som blev fundet ved en udgravning i 1943 og som i dag kan ses på Nationalmuseet i Oslo. Vores samarbejdspartner Culture Nordic har venligst doneret hjelmene til støtte for Atheneum. Tusind tak!
Partnerskaber