Red Skraldecaféens "Madam Blå"

0,00 kr. 0.00% af 15.000,00 kr.

0

crowdfunders
udløbet
Annbritt Jørgensen @skraldecafeen

medlem siden 18. februar, 2016

Om projektet

For at forstå vigtigheden af denne indsamling, vil vi først give en beskrivelse af, hvad projekt "Skraldecafé" går ud på. For ved at støtte operation "Red Madam Blå", støtter man også en større helhed.

Skraldecaféen  er frivilligt drevet socialt initiativ, der udnytter skraldede madvarer til at drive et åbent, mobilt (pop-up) fælleskøkken, hvor alle kan være med og deltage i aktiviteterne i og omkring køkkenet. Skraldecaféen er også et fællesskab, hvor nysgerrige og engagerede mennesker fra alle lag af samfundet kan mødes over en kop kaffe, en bid "skrald" og samvær på tværs af sociale skel.

Projektet er startet og drevet ud fra et sæt værdier:
Fællesskabsindsatser:       Projektets brændstof er menneskers deltagelse og engagement i initiativet. Det er afhængigt af den tid og ressourcer, som folk lægger i det, men det gør det også til et socialt fællesskab, hvor de engagerede føler, de gør en forskel, og hvor alle kan bidrage.
Bæredygtighed:                  Vi sætter fokus på, at skraldet mad stadig er en yderst brugbar ressource og at Skraldecaféens bæredygtige løsning kan være med til at fremme menneskers livbetingelser. Vi bekæmper ikke madspild - vi udnytter det!
Social innovation:              Vi skaber nye sociale relationer - folk fra forskellige baggrunde, der mødes gennem projektet - samtidig med, at vi forsøger at løse et samfundsmæssigt problem; vi sætter fokus på den skjulte fattigdom, ved at udnytte den ressource, madspild er.

"Skraldecaféen" er organiseret i et "fladt" netværk, hvor alle interesserede kan være med og bidrage, efter lyst og evne. Initiativet drives udelukkende af private og lever på den tid og de ressourcer, som de engagerede lægger i det. Derfor har "Skraldecaféen" på nuværende tidspunkt hverken et fast sted at bo eller faste åbningstider - der stilles op og pakkes ned på dagen, når køkkenet er blevet inviteret til at være del af events og lignende, eller efter lyst og behov.

Initiativets formål er først og fremmest at være et sted, hvor alle, lige fra udsatte borgere og studerende til direktører, kan være med til at drive projektet, hvorved der nedbrydes sociale grænser og skabes nye netværk, og samtidig gennem brugen af skraldede madvarer, være med til at udnytte det madspild, der allerede eksisterer, og bidrage til en sundere holdning til madvarer, der er blevet kasseret/gået på dato. Vi bruger madvarerne som et værktøj, til at bygge nye fællesskaber.

"Skraldecaféen" er et 100% lovligt projekt. At skralde er kun ulovligt, så længe man forcere hegn eller bryder låse op. De fødevarer, der skraldes til initiativet, kommer udelukkende fra steder, hvor fødevarerne er frit tilgængelige, og derfor lovlige.

I November 2015 blev "Skraldecaféen" udvalgt blandt 42 initiativer, til at modtage "Århus Takker"-prisen, for at gøre en forskel i kampen mod ensomhed, på en måde, der samtidig også er bæredygtig.

Initiativet har to bærende elementer. Det første er en gruppe engagerede mennesker, der kommer fra alle dele af samfundet, og som har det til fælles, at de gerne vil forsøge at gøre en forskel for andre mennesker og ændre på nogle ting i samfundet.
Da der i arbejdet med "Skraldecaféen" ofte opstår situationer, der kræver hurtig tænkning og ændring i de oprindelige planer, har vi opfundet et nyt begreb for, hvordan vi definere os selv. Vi er "omstillingspirater".

Det andet, og nok vigtigste, bærende element, er "Madam Blå".
"Madam Blå" er en stor, blå Citroën. Og uanset hvor meget "omstillingspirater" vi er i "Skraldecaféen", så er "Madam Blå" det eneste, vi ikke kan undvære. "Hun" er hele initiativets hjerte.
Uden "hende" ville det ikke være muligt at få skraldet til de arrangementer, vi holder. Og det ville heller ikke være muligt at få kørt det mobile køkken ud, når det skal stilles op rundt omkring i Århus.
Vi ønsker ikke at skifte "hende" ud, for selvom hun er en gammel dame på 16 bil-år, så er hun samtidig også en vigtig del af "Skraldecaféens" visuelle identitet. Mange i Århus har efterhånden lært, at når "Madam Blå" kommer kørende gennem byen med traileren bagefter, så er "Skraldecaféen" på vej til at skabe liv og røre et nyt sted i byen.
Der er derfor en bred enighed blandt "omstillingspiraterne" i "Skraldecaféen" om, at "Madam Blå" skal have lov at leve, så længe det kan lade sig gøre at holde "hende" i live, da "hun" er en meget vigtig del af vores team.
Uden "Madam Blå" havde der aldrig været en "Skraldecafé" - og uden "Madam Blå" får "Skraldecaféen" svært ved at fortsætte.
Og da det er et hårdt liv, at skulle køre rundt med en flok "omstillingspirater", er der desværre en del småting, der efterhånden skal repareres (inklusiv en smadret forrude, der stammer fra et arrangement, hvor dele af "Skraldecaféens" udstyr forsøgte at flygte den vej ud) for, at "Madam Blå" kan fortsætte med at være en del af initiativet. Og reparationer koster penge - penge, der ikke rigtig findes i et non-kommercielt initiativ som "Skraldecaféen".

Derfor er det vores håb, er der sidder nogen, som har lyst til at hjælpe os med at redde "Madam Blå" - og dermed også redde "Skraldecaféens" fremtid.

Kommer der flere penge ind, end der skal bruges til at redde "Madam Blå", vil disse ubeskåret gå videre til "Skraldecaféens" arbejde og vores fortsatte jagt på et fast sted at "bo".

Det er også muligt at indbetale via mobilepay 28946005
Partnerskaber