Om projektet
Fra idé til virkelighedFor et par år siden mødes John og Knut Eirik ved forskellige ølfestivaler og det står hurtigt klart, at de deler den samme ølfilosofi og går med samme drøm, nemlig at udbrede kendskabet til det gode øl.
John er et par år forinden nået til et punkt i sit kokkeliv, hvor det at være ansat i et køkken ikke længere er tilfredsstillende. Han ser sit snit til at sætte det store kendskab til polsk specialøl, han har opbygget på sine mange rejser til Polen, i spil, da det går op for ham, at der er et stort hul på det danske ølkort. Det er nemlig næsten ikke til at få øje på en polsk specialøl, så John begynder at importere polsk specialøl.
Igennem flere år håndbrygger Knut Eirik sammen med Morten Østergård. De nørder omkring brygningen og stilarter og starter og kører Bryghuset Røde Port sammen. I den tid kommer Knut Eirik også i kontakt med andre håndbryggere og mikrobryggerier og finder hurtigt ud af, at der bliver brygget rigtig meget godt øl i køkkener, kældre og på de mange små bryggerier rundt omkring på Sjælland. Det tænder en lyst til at udbrede kendskabet til specialøl og give små bryggerier mulighed for at få deres øl ud på hanerne.
Nu fører dette møde mellem ølnørderne John og Knut Eirik til etableringen af RØDE PORT Bistro, Bryghus og Bottleshop, som også skal indeholde Røde Ports Bobleri, et begreb, som Lee Matti Robinson vil gøre til en del af Roskildes hverdag og hvor I, som gæster vil møde Jens Evald Sandvik, som sørger for at alle ender mødes i hverdagen.
Røde Ports BistroBistroens lækre og enkle menukort byder på få udvalgte retter og en tavlemenu med dagens ret, hvor der også altid er noget velsmagende til vegetarer. John står og rører i gryderne i det åbne køkken, hvor du, som gæst, vil kunne følge madens tilblivelse. Med sine 35 år som kok bl.a. på Sagafjord og i Rådhuskælderen går John efter sæsonens råvarer og lokale og økologiske samarbejder på kryds og tværs så vidt, det kan lade sig gøre. Maden serveres i hyggelige lokaler med en uhøjtidelig stemning og fokus på den gode smag og den høje kvalitet uden dikkedarer.
Røde Ports Small Batch BrygPå Røde Port vil man med egne øjne kunne følge brygningen af small batch bryg og have mulighed for at møde bryggerne. Der vil en gang om måneden blive sat 180 liter ny bryg over og den vil man kunne følge og smage, så snart den kommer på hanen. Både lokale og udenlandske gæstebryggere fra små bryggerier bliver inviteret til gryderne i Røde Ports Small Batch Bryggeri. En small batch bryg brygges kun den ene gang, så det er bare med at komme til hanen, mens tid er.
BottleshoppenJohn har siden januar 2016 importeret og solgt hovedsaglig polske specialøl og han besøger jævnligt mikrobryggerierne, hvor han ser produktionen, taler med bryggerne og smager på varerne. I bottleshoppen vil man udover specialøl fra Bryghuset Røde Port få glæde af Johns indgående kendskab og store sortiment, da hylderne og køleskabet vil være fyldt godt op med spændende smagsoplevelser fra den store verden. Her kan man sidde og nyde sin øl eller tage den med sig.
Røde Ports BoblerierRøde Ports Bobler er en daglig dosis kunst, kultur og tanker frisk fra fad.
Udover de mere traditionelle kulturtilbud fra livemusik til stand-up vil Røde Port boble af sanseindtryk og tankegods.
Vi går efter at trække det uventede ind i dagligdagen med arrangementer og events til arbejdsfrokosten, eftermiddagsbesøget, fyraften og familiemiddagen.
Et par eksempler fra tegnebrættet kunne være:
FrokostlangbordetEt ugentlig frokosttilbud hvor bistroens gæster sidder bænket ved langborde og deler et måltid og de tanker, der bliver åbnet for med dagens oplæg på 10-15 minutter om hvad som helst mellem himmel og jord i stil med TED talks. Det kan tage form som en hjerneforskers bud på hvordan vi kan gøre vores hverdag mere eventyrlig, eller konfliktmægler, der forklarer hvad, der sker når vi oplever konflikt og hvordan vi kan skabe merværdi i den slags situationer. Det kan være oplæg, der tager udgangspunkt i kvantefysik, astronomi, fotografi, bæredygtig eller billedkunst og gør det forståeligt og relevant for os alle. Der er ingen ende på emnefeltet. Fællesnævneren er, at det er et indblik i et specifikt område, der ellers ikke er umiddelbart tilgængeligt.
Ved PortenHver måned kommer der nye idéer til byen. Ved Porten byder på inspiration og idéudvikling. Vil du skrive en roman, bygge et kolonihavehus, lave et firma, have et nyt job? – Uanset hvad du vil, er det givende at sparre og møde andre menneskers tanker og reaktioner på din idé. Det kan du Ved Porten. Ved Porten tager primært udgangspunkt i lokalsamfundet og er den månedlige mulighed for at pitche en idé til publikum og få sparring og feed-back.
Video filmet, redigeret og produceret af
Laurits Eriksen og
Jens SandvikMusik af
BGM8S Collective lavet af Dan Sabel,
Anton Friisgaard