Bliv din egen biavler - på Cuba !

58.647,00 kr. 47.04% af 124.675,00 kr.

78

crowdfunders
udløbet
Søren Stenderup @dancuba

medlem siden 18. august, 2019

Om projektet

Investér i bæredygtig biavl på Cuba

Nu har du muligheden for at blive din egen biavler –  på Cuba. Landet er en af verdens førende nationer inden for biavl og producerer noget af verdens bedste honning. Samtidig er Cuba det eneste sted i verden, hvor bierne stadig stortrives. Men hvis Cubanerne ikke har midlerne, så kan de ikke opsætte flere bistader. Det kan du hjælpe med.

 - Søren Stenderup, iværksætter og Cuba-entusiast

Bierne på vores fælles klode har det generelt ikke særligt godt, og der bliver færre og færre af dem. Men der er en undtagelse, for på Cuba bliver der flere og flere. En væsentlig årsag er at landbruget stort set ikke anvender sprøjtemidler på Cuba. En anden væsentlig årsag er at den Cubanske bestand af bier kun i ringe omfang har været udsat for sygdomsepidemier udefra, som man ellers har set det i andre lande. Cubanske forskere har løbende sammen med biavlerne fundet skånsomme metoder til at begrænse eller eliminere angreb. Derfor ligger der vigtig viden hos cubanerne, som de gerne deler med resten af verdenssamfundet. Samlet set skaber det den særlige, cubanske metode, der giver sunde bier og mere honning.

Fremtiden afhænger af bierne

Allerede nu er der problemer i Vesten, Indien, Kina og Sydamerika, hvor afgrøderne ikke bliver tilstrækkeligt bestøvet. Der er simpelthen ikke nok bier. Dette er et problem, der vokser sig større dag for dag. For hvis vi vil imødegå vores voksende klimaudfordring og sænke klodens CO2-udledningen, bliver vi nødt til at spise mere frugt, grønt og andre afgrøder. Den folkebevægelse er allerede i gang, men vi er afhængige af bierne til det.

Cuba har et stort net af bistader i landsbrugsområderne samt i den vilde natur. Samtidig ligger der et meget stort potentiale i bl.a. mangrovesumpområderne. Cubanerne estimerer, at de kan fordoble den nuværende produktion uden at gå på kompromis med bæredygtigheden. De har bare ikke midlerne.

Projektet

Sammen med de cubanske eksperter har vi designet et pilotprojekt. En væsentlig del af dette er indkøbet af bistader, så produktionen kan udvides og være med til at styrke fundamentet for biavl på Cuba.

Vores mål er at rejse DKK 125.000. Er vi bare nogle hundrede danskere, der støtter op, så når vi det. Det er nok til at producere 100 bistader på Cuba og udklække de bifamilier, der skal flytte ind og producere verdens bedste honning. Samtidig skaber vi i fællesskab beskæftigelse og løn til cubanske biavlere og hjælper bierne på Cuba.

 

 

Bag om projektet

Ved nærmest et tilfælde havnede jeg på Cuba for to år siden. Jeg blev betaget af den venlige og også meget veluddannede befolknings imødekommenhed. Tankerne begyndte derfor at spire. Straks efter hjemkosten samlede jeg et hold af iværksættere og vi valgte at fokusere på den unikke cubanske biavl.

For et år siden var vi på en uges studietur arrangeret med hjælp fra den Cubanske ambassade i København. Vi mødtes med alle interessenter og beslutningstagere inden for biavl på Cuba. Det var lige fra de dygtigste biavlere i kooperativer ude på landet over til forskere, embedsmænd i landbrugs- og udenrigsministeriet samt medarbejdere i de statslige driftsselskaber. Overalt blev vi mødt med stor gæstfrihed,interesse og entusiasme. Derfor vil vi gerne etablere dette projekt – og vi har brug for din hjælp. Kan vi sammen skabe det økonomiske grundlag, så kan vi trygt overlade resten af opgaven til Cubanerne.

 

Dette er et såkaldt flexible funding projekt.

Det betyder, at dit beløb går til projektet uanset om indsamlingen når sit samlede projektmål eller ikke. Ved almindelige projekter på Booomerang kommer beløbet kun til udbetaling, hvis det samlede projektmål nås.

 

Partnerskaber