En dans for livet - en modstandsfilm

41.500,00 kr. 103.75% af 40.000,00 kr.

69

crowdfunders
udløbet
Jonas Markussen @jmarkussen

medlem siden 22. september, 2019

Om projektet

Året er 1944. Danmark er besat af nazister. Søskendeparret Aksel og Ebba er aktive modstandsfolk i “A/S-Gruppen” i Randers. Aksel er leder af gruppen og hans yngre søster Ebba insisterer på at være en del af foretagendet og bliver hvervet som kurér. Ebba passer sit daglige arbejde hos den lokale slagter men går jævnligt til bal om aftenen, hvor hun danser med modstandsmændene og på dristig vis overleverer hemmelige beskeder fra modstandsbevægelsens kerne til de aktive medlemmer af A/S-gruppen. En dans, der i sidste ende kunne koste hende livet. Ebba er den sidste overlevende fra gruppen og fortæller nu sin historie til evigt minde.

Dokumentarfilmen En dans for livet er ét søskendepar anno 2019, Sofie og Jonas, der fortolker og fortæller historien om et andet søskendepar anno 1944, Aksel og Ebba. Projektet er allerede støttet af Randers kommune og fortæller den glemte, men essentielle, historie om disse unge søskende, der tog kampen op imod det nazistiske styre i Danmark.

Filmen tager udgangspunkt i en række interviews med modstandskvinden Ebba Viola Hjortshøj Rasmussen, der vil fungere som fortællerstemme, samt uddrag fra lederen af A/S (aktive sabotører) gruppen Aksel Sørensens bog “Aktive modstandsfolk: A/S-gruppen i Randers under besættelsen”. Dokumentaren vil fokusere på Ebbas rolle i modstandsgruppen i Randers og hendes liv og virke som kurér. Dette vil illustreres med rekonstruktioner over Ebbas beretninger om udvalgte hændelser under besættelsen. Dokumentaren vil belyse de to søskendes nære relation og fælles kamp og især centrere sig om, hvordan det var at træffe et så afgørende valg på det tidspunkt i deres liv.

Optagelserne af den nu 93-årige Ebba er i skrivende stund i fuld gang, men projektet mangler penge til at realisere de resterende optagelser. Det gælder både resten af interviewene med Ebba, men også rekonstruktionerne, hvor udfordringen er at genskabe 1940’ernes omgivelser, som kræver et vist økonomisk råderum.

Projektet er produceret af ARUSIA FILM og Los Film. Det er indtil videre finansielt støttet af Randers kommune og med flere samarbejdspartnere i Østjylland, bl.a. Underværket, Randers Egnsteater, Nordisk Film biografer Randers og DOKK1 Aarhus.

Når filmen sit mål om støtte på 40.000 kr. (eller mere), vil der være en særvisning for alle fundere, der har doneret 500 kr. eller derover. Men alle beløb modtages naturligvis med kyshånd og stor taknemmelighed.

Vi ønsker at skabe en film der ærer de danske modstandshelte og -heltinder, der ligesom Ebba satte livet på spil for en fremtidig generation. 

– Sofie og Jonas Markussen

 
Partnerskaber