Vilde tal fra Holland


Den hollandske crowdfunding forening laver, ligesom Dansk Crowdfunding Forening, en årlig opgørelse over hvordan crowdfunding markedet egentlig ser og har det. 

Med længselsfulde øjne læser jeg deres rapport for 2023. 

Den viser meget godt hvordan et dansk crowdfunding marked også kunne se ud, hvis vi i Danmark havde grebet det anderledes an. Her tænker jeg på de sidste 13 års regeringspartier, og medlemmer af Erhvervsudvalget gennem de selvsamme 13 år. Progressiv lovgivning, masser af offentlig støtte til udbredelsen af crowdfunding har været vejen frem i Holland. 

I Danmark har indsatsen fra Christiansborg været fodslæbende, hvis ikke direkte skadelig, og da slet ikke progressiv og ambitiøs. Nuvel, jeg må også kigge indaf - og erkender at jeg og Dansk Crowdfunding Forening da sikkert kunnet have grebet opgaven an på anden vis, på en række punkter. Men da arbejdet i foreningen altid har været pro bono, og det at ejer en crowdfunding platform ikke ligefrem har kastet millioner af sig - så har tiden skulle fordeles så 'huslejen kunne betales'. Sådan er det stadigvæk idag. Det danske crowdfunding marked er splittet, aktører kører deres eget ræs (typisk dansk) - der er ingen samling. Vi er ganske få aktører der støtter op om Dansk Crowdfunding Forening, og det er os der tager arbejdet og ris og ros. Resten har alle årene på hængt på, og ikke bidraget med noget. 

Havde det været som i Holland kunne vi måske, sammen med et progressivt og ambitiøst Erhvervsudvalg, måske kunne fremvise samme resultater som i Holland. 

Lad os tage et par high lights fra 2023 i Holland: 

  • væksten i non banking finansiering er 27 % til 5,1 mia. EUR
  • 36 % af al ny SMV finansiering er fra non banking
  • største vækst ses i finanseringsbeløb mellem 50.000 - 250.000 EUR
  • 18 % af non banking finanseringen er til virksomheder stiftet og drevet af kvinder
  • 16 % af non banking finanseringen er til virksomheder med stiftere af ikke europæisk baggrund 
  • selvstændige og uafhængige rådgivere sikre mere succes

Det totale finanseringsmarked for iværksættere og SMV'er er Holland andrager ca. 11 mia. EUR, og det er en stigning på 2 % fra 2022 til 2023. Ud af det er non banking finansering altså de 5,1 mia EUR. 

Non banking mulighederne er vist i tabellen øverst, og faktoring og leasing er klart størst, men crowdfunding er cirka 1,8 mia EUR (crowdfunding og direct lending). Ikke uvæsentligt. 

Den hollanske crowdfunding foreningen forventer en vækst på ca. 12 % i indeværende år.

Alt i alt tal jeg næsten ville dø for vi havde herhjemme. Lad det være en inspiration for alle, men primært Erhvervsudvalget - som skal igang med forhandlingerne om en ny iværksætter strategi forhåbentlig inden længe. Laver man her de rigtige tiltag, og glemmer iveren for kun at tale om skatlempelser, så kan vi faktisk godt stile efter samme tal som i Holland. Det er ikke urealistisk. 

Så med håbet om politisk mod og fremsyn, vil jeg afslutte med at drømme videre om at det danske crowdfunding marked meget snart vågner op af sin dvale - og kommer ud over stepperne. 

Michael Eis (@michael) Skrevet af Michael Eis (@michael), 24. april
Partnerskaber