Om projektet
SPILLEMAND!
En musikalsk fortælling om spillemænd, brændevin, fattigdom og livsglæde. Præcis som det kunne have foregået i Carl Nielsens fynske barndom.
To violiner fræser derud af – som to svaler under loftet i loen følger de hinanden i melodiøse snirkler op og ned, ud og ind, og dansen går raskt. Smak! – Et dask på en loftsbjælke. Støvet regner ned over de dansende. Året er 1874, og der er bal på herregården. Halvanden spillemand spiller op til dans. Det er Niels Maler og hans kun ni år gamle søn, Carl.
Bang! – Applaus i gulvet af 30 støvlehæle. Smak! – Endnu et dask i loftbjælken. Støvet hænger så tæt i luften, at det svider i øjnene. At lille Carl Nielsen en dag skal blive en verdensberømt komponist, er der ingen der ved, og de har heller ikke tid til at tænke på det. Dansen går rask, og folk er fast besluttede på at holde en fest, væk fra den til tider barske hverdag på landet, ind i en hujende og hvirvlende danserus og godt hjulpet af brændevin så billig, at man kan pudse vinduer med den.
Unge Carl er fremmelig. Faktisk er det ham, der har komponeret den melodi, som i dette øjeblik fylder loen med danselyst. Men da melodien er bragt til ende, siger Niels Maler til sin søn: ”Du skulle lade være med de kunster. Det er ikke til at danse efter.” Alligevel bliver den lille melodi siden anerkendt som Carl Nielsens første komposition og indlemmet i Det Kgl. Biblioteks femogtredive bind store udgivelse af Carl Nielsens værker. Da Carl og hans far går hjem tidligt næste morgen, kan Carl tegne i støvet på sin fars ryg.
I anledning af Carl Nielsens 150-års fødselsdag – som i 2015 fejres både nationalt og internationalt, sætter duoen FORSKOV & DAM spot på den folkemusiske tradition, som formede Carl Nielsen i hans tidligste år. For det var gennem sin far, Niels ”Maler” Jørgensen, at Carl Nielsen først blev sporet ind på musikken. I samarbejde med Carl Nielsen Museet (Odense Bys Museer) og ad andre veje har vi fundet frem til Niels ”Malers” nodebøger og spillemandsregnskaber, der afslører ham som en driftig spillemand. I Carl Nielsens barndomserindringer Min fynske barndom finder vi Carl Nielsens egne erindringer om en barndom fyldt med strengespil og moderens sange. Hos duoen FORSKOV & DAM er det blevet til en levende, musikalsk fortælling om spillemænd, brændevin, fattigdom og livsglæde – præcis som det kunne have foregået i Carl Nielsens barndom på Midtfyn.
Projektet er ikke afsluttet med en tur i studiet, når vi har været i studiet har vi brug for et pladeselskab, grafiker, fotograf, tryk, og et sted til en release koncert. Altsammen ting der koster penge, og som du kan være med til at støtte ved at donere et beløb.
Om duoen FORSKOV & DAM
Christoffer Thorhauge Dam (violin) er uddannet fra Folkemusiklinjen på Syddansk Musikkonservatorium & Skuespillerskoles i 2012. Han spiller bl.a. i folk-bandet TRIAS, som i 2012 vandt en Danish Music Award for ”Bedste nye talent”.
Nikolaj Forskov (violin og sang) er uddannet fra Folkemusiklinjen på Syddansk Musikkonservatorium & Skuespillerskole i 2014. Som primus motor på projektet ”SPILLEMAND!” arbejder han sammen med museumsinspektør Ida-Marie Vorre fra Carl Nielsen Museet bl.a. på en artikel om midtfynsk folkemusik, som skal indgå i den antologi, Odense Bys Museer udgiver i 2015 som en del af Carl Nielsen-fejringen.
For information og booking
Nikolaj Forskov / mail: nikolaj@forskov.dk / tlf: 2858 7888 Se også vores side SPILLEMAND på Facebook